Ce trebuie să știi când cumperi un automobil second-hand – 5 Fa

Aproape 40 de milioane de mașini uzate își schimbă proprietarul în fiecare an. Cumpărarea unui automobil second-hand vă poate economisi o mulțime de bani în comparație cu o mașină nouă. Indiferent dacă sunteți în căutarea unui automobil ieftin sau a unei mașini de vis, aveți multe opțiuni pe piața second-hand. Cu atâtea opțiuni, găsirea unei mașini potrivite pentru dvs. poate fi o provocare. Așadar, am creat o listă de pași pentru a vă ajuta să găsiți și să procurați mașina perfectă.

Înainte de a merge să vezi mașina

Vrei motor DIESEL sau BENZINĂ?
Tipul de combustibil este foarte important în procesul de alegere al mașinii dorite. Diferențele date de combustibil se resimt în principal la nivel de costuri si performanță. Este important de menționat că, deși probabil are un consum mai redus decât benzina, diesel-ul poate aduce niște cheltuieli în plus pe termen lung. Acest lucru se datorează faptului că motoarele diesel sunt de obicei mai mari, fapt ce înseamnă un cost mai ridicat al impozitului și RCA-ului (îl poți calcula aici).

Caroseria aleasă este potrivită pentru nevoile tale?

Dacă ai familie și doi copii, o mașină mică sau ceva cu două uși nu este tocmai cea mai buna alegere. Un monovolum sau un break te-ar ajuta mai mult, atât ca spațiu, cât și din punct de vedere al siguranței

Citește/vizionează cât mai multe review-uri despre mașina dorită.

Vezi care sunt elementele pro și contra ale mașinii alese și identifică cele mai comune probleme. Uită-te și peste top-urile de fiabilitate și siguranță. Compară mai multe mașini înainte de a alege.

Cât te costă asigurarea auto și impozitul pe an?

Calculează aceste costuri înainte de a cumpăra un automobil second-hand. Altfel, te poți trezi că platești în 2-3 ani echivalentul prețului mașinii. AFLĂ Costul Asigurării RCA aici

Prețul cerut de vânzător pentru acel automobil second-hand este corect?

O mașină adusă din Germania cu un preț mult mai mic decât cel al mașinilor similare din România este dubioasă. Astfel de ocazii ar trebui evitate, iar prețul corect este instrumentul care te ajută să faci asta, eliminând din start mașinile cu nivel scăzut de încredere.

Verifică VIN-ul mașinii.

O simplă căutare dupa VIN pe google poate fi de folos. Așa poți urmări kilometrajul real al unei mașini second-hand și istoricul daunelor. Poți afla numărul VIN aici.

Fii atent la exteriorul mașinii

Există diferențe de culoare între elementele de caroserie?
Caută zone cu bule sau valuri de vopsea. Acestea pot arăta faptul că mașina a fost revopsită. Un exemplu este acest automobil second-hand din imaginea alăturată. Se poate observa foarte ușor cum nuanța de gri de pe ușă diferă de cea de pe aripă.

Testează caroseria cu un magnet.

Dacă magnetul nu adera la elementele de metal, este probabil ca zona în cauză sa fie chituită.
Testul cu magnetul nu este 100% acurat. Acesta dă greș dacă stratul de chit este subțire, iar magnetul aderă la elementele de caroserie cele mai apropiate. Cu toate acestea, reprezintă un indicator la îndemână, iar un test de gen vă poate ajuta foarte mult.

Ușile mașinii se închid bine?

Ușile mașinii se închid bine?Există diferente la imbinari? Verifica si chederele.

Linia capotei, farurile, grila, etc sunt aliniate coprespunzător?
Există spații mari sau diferențe între stânga-dreapta? Capota mașinii din imaginea alăturată nu se închide cum trebuie. Acest lucru indică faptul că mașina a avut un incident în urma căruia anumite elemente de caroserie au fost îndoite. Probabil că s-a încercat remedierea problemei, însă s-a reușit doar parțial.

Toate luminile auto functionează?

Plăcuțele de înmatriculare sunt zgâriate, îndoite? Scutul de sub mașină este în stare bună? Capacele de la roți sunt avariate sau lipsesc? Roțile au toate prezoanele? Cât de uzate sunt anvelopele? Sub 2 mm. este deja o uzură foarte mare, deși pentru a fi în legalitate ai nevoie de un strat minim de doar 1.6 mm. Când cumperi un automobil second-hand, este bine sa verifici cu atenție anvelopele, pentru că un set nou te poate costa mult peste 1000 lei. Dacă iei în calcul acest aspect, vei putea negocia mai bine din preț.

Parbrizul si geamurile au ciobituri?

Dacă da, va trebui să le înlocuiești în viitorul apropiat, iar asta te va costa destul de mult. La anumite mașini, dacă seriile de parbriz și geamuri se termină cu “2”, înseamnă că anul de fabricație este 2002. Verifică acest aspect și află dacă vreun geam a fost schimbat.

Are pete de rugină sau chiar găuri in caroserie?

Verifică pragurile, aripile, pe sub mașina, sub mochetă etc.

Inspectează interiorul mașinii Tapiteria este foarte uzată? Geamurile electrice funcționează corespunzător? Mașina are roată de rezervă? Se simte miros puternic de umezeală sau de noroi? Poate fi un semn că mașina a fost inundată. Din păcate, foarte multe automobil second-hand care au fost victime ale inundațiilor din Europa, au ajuns la vânzare în alte țări, chiar și în Republica Moldova prin intermediul samsarilor. Aceștia le-au cumparat din statele Vest Europene, le-au ”uscat”, iar apoi le-au pus în piață ca fiind noi. Mare grijă!

Probează toate opțiunile electrice

Pedala de frana este uzata in concordanta cu kilometrajul mașinii?
La 80.000 de km, o pedală nu ar trebui sa fie foarte uzată și respectiv în sens invers, daca o mașină de 300.000 de km are o pedală aproape nouă, ceva nu este în regulă.

Related news

  • Asigurări
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit
  Read more
  • Asigurări
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit
  Read more
  • Asigurări
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit
  Read more
  • Asigurări
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit
  Read more
  • Asigurări
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit
  Read more
  • Asigurări
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit
  Read more

USD BNM 63,38

EUR BNM 70,06

RUB BNM 54,88

RON BNM 63,74

UAH BNM 70,43

USD BNM 63,38

EUR BNM 70,06

RUB BNM 54,88

RON BNM 63,74

UAH BNM 70,43